Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι απαιτήσεις και το ρίσκο που συνεπάγεται η έναρξη νέας επιχείρησης προϋποθέτουν σοβαρή και προσεκτική σχεδίαση.

Κάθε νέο επιχειρηματικό βήμα αποτελεί και μια πρόκληση, η επιτυχία της οποίας κρίνεται από την ετοιμότητα και την ικανότητα λήψης σωστών αποφάσεων.

Ο άρτιος συνολικός φορολογικός σχεδιασμός, η έγκυρη και έγκαιρη φορολογική πληροφόρηση σε μια εποχή συνεχών και ριζικών αλλαγών της φορολογικής νομοθεσίας,
αλλά και η ευελιξία απέναντι σε κάθε απρόοπτο, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την πετυχημένη έναρξη μιας νέας επιχείρησης με σίγουρα και σταθερά βήματα.

Το καταρτισμένο και πεπειραμένο φοροτεχνικό μας τμήμα είναι έτοιμο να αναλάβει με ασφάλεια και ταχύτητα όλη τη διαδικασία δημιουργίας νέας επιχείρησης – ίδρυσης εταιρίας,
εστιάζοντας με προσοχή στις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης, προκειμένου να διαμορφωθεί το ιδανικό φορολογικό πλάνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ξεκινήματός σας, αλλά και των στόχων που έχετε θέσει.

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση

Όραμα, το βασικότερο όλων

Η επιλογή σημείου στο χάρτη του GPS που βάζει το μυαλό ή μια ηλεκτρονική συσκευή είναι αυστηρά συγκεκριμένη. Σίγουρα δεν μπαίνεις στο αυτοκίνητο για να πας σε απροσδιόριστη κατεύθυνση. Οπότε ξέρεις ότι θέλεις να πας στην Ισπανία, στην Μαδρίτη συγκεκριμένα, αλλά δε γνωρίζεις ακόμη την ακριβή διεύθυνση στην οποία θα εγκατασταθείς, γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σημασία έχει όμως να βλέπεις τι σου λέει η πυξίδα σου (όραμα) και να έχεις την προθυμία να βασίσεις τη ζωή σου επάνω της. Για να φτάσεις εκεί υπάρχουν 1000 διαφορετικές διαδρομές.

Δε γίνεται να ξεκινήσεις μια επιχείρηση απλώς για σπάσεις τη ρουτίνα σου. Μπορεί στην προσωπική σου ζωή να ζεις το σήμερα και για αύριο έχει ο Θεός, εδώ όμως θα χρειαστείς πλάνο δράσης 10ετίας τουλάχιστον. Όχι ξεκινάμε και βλέπουμε…πρώτα βλέπουμε και μετά ξεκινάμε!

Που θέλεις να φτάσεις μετά από 10 χρόνια;
Πως φαντάζεσαι την επιχείρηση σου τότε;

Φορολογικός σχεδιασμός : Τι είδους μορφή θα επιλέξεις ;

Μπορείτε να κάνετε έναρξη ατομικής επιχείρησης, είτε ίδρυση ομόρρυθμης εταιρείας ΟΕ – ΕΕ, είτε σύσταση ΙΚΕ, είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή εταιρείας.

Τι απαιτεί ο κλάδος στον οποίο επιθυμείς να εισέλθεις;

Μια δεξιότητα που δεν έχεις; Εκπαίδευση που θα προσθέσει ένα πτυχίο ή ένα πιστοποιητικό; Εξειδικευμένες γνώσεις; Εμπειρία; Μήπως διασυνδέσεις; Κάτι πιο ειδικό για να ξεχωρίσεις;

Συνηθισμένο λάθος, είναι ο επιχειρηματίας να εστιάζει στο αντικείμενο του, αδιαφορώντας για την επαγγελματική του ανάπτυξη.

Από τη στιγμή που κάνεις έναρξη εργασιών στην εφορία, αποκτάς δύο ιδιότητες και οφείλεις να αναπτύσσεις και τις δύο :

 • Ειδικός στο αντικείμενο της δραστηριότητας σου
 • Επιχειρηματίας, έμπορος, επαγγελματίας διευθυντής επιχείρησης

Εάν λοιπόν είσαι τεχνικός υπολογιστών, πρέπει σαφώς να είσαι χάκερ στη δουλειά σου, αλλά πρέπει και

 • να προβάλλεις σωστά τη δουλειά και τον εαυτό σου,
 • να επικοινωνείς άριστα με τους ανθρώπους και να τους κάνεις να σε συμπαθούν και να σε εμπιστεύονται
 • να διαχειρίζεσαι ικανοποιητικά τα οικονομικά της επιχείρησης σου
 • να θέτεις στόχους που βασίζονται στο όραμα σου
 • να διοικείς το προσωπικό σου με τρόπο παραγωγικό
Ανάλυση της αγοράς : Εσύ και οι άλλοι

Δεν είσαι μόνο εσύ που διεκδικείς να παντρευτείς αυτόν τον άνθρωπο…Οι μνηστήρες είναι πολλοί, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις τη διαφορά!

Κάνε ερωτηματολόγια και μοίρασε τα, ψάξε στα βιβλία και το διαδίκτυο, googlαρε για πληροφορίες, ρώτα τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για τους ανταγωνιστές σου. Τι κάνουν και τι δεν κάνουν. Τι έχουν που δεν έχεις και τι δεν έχουν που έχεις εσύ.

Ποια ανάγκη των ανθρώπων εξυπηρετεί η επιχειρηματική σου ιδέα;
Ποιο είναι το κενό στην αγορά που έρχεται να καλύψει; Ποιο πρόβλημα λύνει;
Ποιοι είναι οι άμεσοι και έμμεσοι ανταγωνιστές της επιχείρησης;
Ποιο είναι το σημείο διαφοροποίησης και το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα;

Στρατηγική μάρκετινγκ

Εδώ ξεδιπλώνεται το πλάνο δράσης που θα σε οδηγήσει στον προορισμό σου. Ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις; Τι θα κάνεις ακριβώς αφού φτάσεις;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε ξεκινώντας μια νέα επιχείρηση ό,τι αντικείμενο και αν έχεις, είναι η επαγγελματική σου ιστοσελίδα, η οποία είναι «το μαγαζί σου στο ίντερνετ».
Η κατασκευή του website σου, θα σου λύσει όλες τις απορίες αφού θα κληθείς να φτιάξεις την εταιρική σου εικόνα. Επωνυμία, χρώματα, ποιος είσαι, που είσαι, τι παρέχεις κλπ.

Στη συνέχεια επιβάλλεται να ασχοληθείς με τη συνολική παρουσία σου στο διαδίκτυο (social media, videos, οδηγοί αναζήτησης, τοποθεσία).

Είμαστε στο 2023…είναι αρνητικό να μην έχεις διαδικτυακή παρουσία. Και αφού μιλάμε για αγωνιστικό στάδιο, πρέπει να είναι προσεγμένη, μελετημένη και πλούσια! Δεν πειράζει εάν βαριέσαι ή δεν το έχεις με αυτά…άλλοι το έχουν!

Το μάρκετινγκ χρειάζεται σταθερότητα, συνοχή, οργανωμένο πλάνο, αρκετό χρόνο, πολλά χρήματα.

 • Ποια είναι τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες της επιχείρησης;
 • Ποιο είναι το targetgroup της επιχείρησης;
 • Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική; Πόσο θα χρεώνω τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μου;
 • Η κοστολόγηση βασίζεται κάπου ή έχει προκύψει από το κεφάλι μου;
Διαφήμιση

Για να είσαι εσύ αυτός που θα παντρευτεί ο/η Ισπανός/ίδα, θα πρέπει να κάνεις την πιο εντυπωσιακή πρόταση γάμου και να προσφέρεις τα περισσότερα ατενίζοντας το μέλλον! Δε θα είστε
μαζί για 1 μήνα…Ο γάμος μπορεί να κρατήσει για πάντα.

Εδώ ισχύει η σοφή παροιμία «Εάν δεν πετάξεις λεφτά από το παράθυρο, μην περιμένεις να σου έρθουν από την πόρτα.»

 • Ποιο είναι το σλόγκαν της επιχείρησης;
 • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις προς τα έξω;
 • Ποια μέσα διαφήμισης θα χρησιμοποιήσεις και γιατί;
Πλάνο στόχων

Ο πρώτος στόχος με το καλό είναι να φτάσεις. Μετά; Να κάνεις την πρόταση. Μετά; Να βρεις σπίτι και δουλειά. Μετά;…

Χρειάζεσαι πλάνο στόχων τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, τον τρίτο, τον πέμπτο και τον δέκατο. Φυσικά μετά από 10 χρόνια μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά εσύ πρέπει να βλέπεις πολύ μακριά.

Χρειάζεσαι επίσης σχέδιο διοίκησης και λειτουργίας, καθώς και σχέδιο οικονομικής διαχείρισης (προϋπολογισμός-απολογισμός).

Με λίγα λόγια προμηθεύσου στυλό και τετράδιο για να γράφεις και να σβήνεις, να ρωτάς γνώμες ανθρώπων και να καταγράφεις τις σκέψεις σου. Οι στόχοι χρειάζονται ανανέωση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Οι άνθρωποι της επιχείρησης : Η ισχύς εν τη ενώσει

Δεν μπορείς να κάνεις τόσο μεγάλο ταξίδι ολομόναχος, ούτε μπορείς να φτάσεις χωρίς βοήθεια, χωρίς συμβουλές και εμπειρίες σοφίας από ανθρώπους που έχουν κάνει τα ίδια!

Τι είδους υποστήριξη χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις;

Το πιο πολύτιμο πράγμα, μετά τον ίδιο τον επιχειρηματία (δηλαδή εσένα), είναι το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης. Οι άνθρωποι που θα ανεβάσουν την επιχείρηση στην κορυφή βήμα βήμα, που φυσικά θέλει
χρόνο και χρήμα για να τους ανακαλύψεις.

«Έκαστος στο είδος του», είναι μια αλήθεια που παραδέχονται όλοι, γιατί έτσι είναι!

Μπορεί να είσαι εξαιρετικός στη δουλειά σου, αλλά δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα, γι’ αυτό προσπάθησε να μην πέσεις στην κλασσική παγίδα και στη συνηθισμένη περίπτωση του black out και του ερασιτεχνισμού.

Φυσικά μπορεί να είσαι πολυτάλαντος, αλλά ο κάθε επαγγελματίας που έχει μια ειδικότητα θα είναι καλύτερος από εσένα. Μη σε πιάνει μεγαλομανία, ακόμα δεν άρχισες! Βρες σε ποιο κομμάτι υστερείς και προσέλαβε τους κατάλληλους ανθρώπους. Χρειάζεσαι χρόνο; Προσέλαβε κάποιον έστω μερικής απασχόλησης για να κερδίσεις χρόνο. Τα χρήματα που θα επενδύσεις, σίγουρα θα σου λείψουν, ειδικά στην αρχή, έτσι όμως θα δώσεις στο εγχείρημα ένα δυνατό σπρώξιμο για να απογειωθεί, αλλιώς θα μείνει για πάντα μικρό.

Συνεργάτες δεν είναι μόνο το προσωπικό. Είναι οι προμηθευτές, οι σύμβουλοι κάθε είδους, ο γραφίστας που θα σου φτιάξει το λογότυπο, ο διαφημιστής, ο προγραμματιστής ιστοσελίδας, ο δικηγόρος που θα σου προτείνει την καταλληλότερη νομική μορφή εταιρίας, το λογιστικό γραφείο που θα αναλάβει την λογιστική παρακολούθηση, εξωτερικοί συνεργάτες, έκτακτο βοηθητικό προσωπικό και πολλοί άλλοι.

Όλοι αυτοί, πέρα από τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, θα σου δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη και τη συμπαράσταση που χρειάζεσαι για να πετύχεις!

Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Πόσο εύκολο είναι να ιδρύσω μια επιχείρηση στην Ελλάδα;

Με τον κατάλληλο σύμβουλο, η ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα, αν και είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, είναι εύκολη. Για οποιονδήποτε νομικό τύπο, από εσάς απαιτούνται τρία διακριτά βήματα:

1. Αρχικά, πραγματοποιείται έλεγχος για πιθανή ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Στην περίπτωση που απαιτείται ειδική άδεια, αυτή, είτε προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο είτε εκδίδεται μέσω του αντίστοιχου επιμελητηρίου/ συλλόγου.
2) Το επόμενο βήμα αφορά τη μίσθωση ή παραχώρηση του χώρου, στον οποίο θα στεγαστεί η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα κατατεθειμένο συμβόλαιο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
3. Το τελευταίο βήμα αφορά αν ο/οι εταίρος/-οι έχουν ήδη απογραφεί στον Ασφαλιστικό Φορέα στην Ελλάδα ή πρέπει να απογραφούν λόγω της νέας εταιρείας, την έγκριση του τελικού σχεδίου του καταστατικού,
καθώς και της επωνυμίας της υπό σύσταση εταιρείας.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας προσωπικής εταιρείας (Ο.Ε./Ε.Ε.);

 • Η πλέον συχνή μορφή εταιρείας στην Ελλάδα και η πιο απλή όσον αφορά την διοίκηση της.
 • Απαιτούνται τουλάχιστον 2 εταίροι.
 • Κάθε εταίρος μπορεί να έχει πλήρη δυνατότητα διαχείρισης της εταιρείας και απεριόριστη ευθύνη (Ο.Ε.) ή όχι (Ε.Ε.).
 • Οικονομική ίδρυση, καθώς δεν απαιτείται συμβολαιογράφος στην σύνταξη του καταστατικού της ούτε ελάχιστο κεφάλαιο σύστασης.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μια εταιρείας Ι.Κ.Ε. ή Ε.Π.Ε.;

 • Μπορεί να είναι μονοπρόσωπες εταιρείες.
 • Μόνο η εταιρεία ευθύνεται με την περιουσία της για εταιρικές υποχρεώσεις (πλην Δημοσίου που ο Διαχειριστής δεν απαλλάσσεται της ευθύνης).
 • Μπορεί να απαιτείται (Ε.Π.Ε.) ή να μην απαιτείται (Ι.Κ.Ε.) ελάχιστο κεφάλαιο σύστασης.
 • Στην Ι.Κ.Ε. δεν απαιτείται ασφάλιση στον Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.) όλων των εταίρων, παρά μόνο του διαχειριστή της.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μια εταιρείας Α.Ε.;

 • Η Α.Ε. μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη εταιρεία.
 • Δεν υπάρχει ευθύνη για τους μετόχους, πέρα από το κεφάλαιο εισφοράς τους.
 • Απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο σύστασης και ιδρύεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
 • Δεν απαιτείται ασφάλιση στον Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.) για τους μετόχους με ποσοστό κάτω του 3%.
 • Αυξημένο κόστος λειτουργίας (ετήσιο τέλος τήρησης μερίδας στο ΓΕΜΗ, λογιστικό κόστος κ.λ.π.).

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινοπραξίας;

 • Είναι η ένωση φυσικών ή νομικών προσώπων για την ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας, συγκεκριμένου σκοπού και χρόνου.
 • Καταχωρίζεται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ., όταν ασκεί εμπορική δραστηριότητα.
 • Στην κοινοπραξία εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της ομόρρυθμης εταιρείας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την σύσταση της εταιρείας/ κοινοπραξίας;

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα δραστηριοποίησης της επιχείρησης σας, οι συνεργάτες μας θα παραλαμβάνουν από τον χώρο σας (ή θα δεχόμαστε στα γραφεία μας, ανάλογα την επιμέρους συμφωνία), τα τιμολόγια σας, αλλά και κάθε άλλο έγγραφο που αφορά τη λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη της επιχείρησης σας. Παράλληλα, η ROTA Comsulting προσφέρει τη δυνατότητα αρχειοθέτησης του λογιστικού σας αρχείου (ή ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης- ψηφιοποίησης του), προκειμένου εσείς να μπορείτε να ασχοληθείτε απρόσκοπτα με την απαιτητική καθημερινότητα της εταιρείας σας. Μηνιαίες και τριμηνιαίες οικονομικές ενημερώσεις προσφέρονται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή σε όλους τους πελάτες μας, ώστε να σας είναι γνωστή η καθαρή θέση της εταιρείας ανά πάσα χρονική στιγμή, καθώς, επίσης, και οι φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου διαστήματος. Ακολουθώντας τις παραπάνω διαδικασίες, η ROTA Comsulting επιτυγχάνει τη διασφάλιση της εύρυθμης και σύννομης λειτουργίας της επιχείρησης σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Φόρμα Επικοινωνίας ή μέσω τηλεφώνου (+30) 25310-30045, και να κλείσετε ένα δωρεάν ραντεβού.

ROTA CONSULTING